Ik heb nog steeds een diastase

Ik heb nog steeds een diastase.

Sinds we de ‘post partum check’ aanbieden in de praktijk, zien we ook vrouwen die zelfs jaren na de bevalling nog een diastase hebben.

Hun vraag is altijd: ‘ maar hoe kan dat ? ‘

Een duidend antwoord is daar niet op, er kunnen een aantal oorzaken zijn;
– Train je wel op de juiste manier?
o Vaak hebben sportinstructeurs nooit van de term diastase of buikdruk gehoord. Ze laten je lekker planken, crunches en burpees etc doen, zonder te weten of je daar wel klaar voor bent en/of je het wel goed uitvoert.
o Je houdt geen rekening met je ademhaling tijdens het uitvoeren van de oefening door op het verkeerde moment uit te ademen, juist je ademhaling in te houden of je ademhaling alleen uit je buik of borst te halen.
o Doe je wel de juiste oefeningen? Er zijn veel oefeningen die juist goed zijn bij een diastase en die je inner-core activeren.

– Hoe is je ademhaling in je dagelijks leven ?
o Misschien ben je tijdens het trainen goed bezig met je ademhalen, maar hou je er in het dagelijks leven veel minder rekening mee. Je kindje optillen, maxi cosi optillen of die zware boodschappentas: dat zijn ook allemaal momenten waarbij je goed op moet letten op houding maar ook zeker ademhaling. (zie vorige post over ademhaling)

Adem altijd uit als je kracht zet, en let op dat je ribben mooi boven je heupen staan als je kracht zet, en dat je ribben niet uitsteken.

– Heb je wel de juiste houding?
o Lekker hangen in je rug ( let maar eens op hoe je hangt in je rug als je je kindje vast hebt) of onderuit gezakt zitten, geeft dat je inner-core ( zie vorige post) niet goed geactiveerd kan worden.
o Let ook tijdens het trainen op je houding: heb je je rug te hol, of te bol, of hangen je ribben boven je heupen.