FYSIOTHERAPIe tijdens de zwangerschap en na de bevalling

lees hier over bekkenpijn tijdens de zwangerschap/ na de zwangerschap / chronische bekkenpijn

Bekkenpijn tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap veranderd er hormonaal heel veel in je lichaam.

In de zwangerschap, en na de bevalling, maakt het lichaam een hormoon relaxine aan. Dit is een stofje dat er voor zorgt dat de banden verweken. Dit is nodig zodat het gewicht tijdens de bevalling zich makkelijker kan vervormen om zo het kindje door het bekken te laten passeren.

Helaas kan dit met klachten gepaard gaan.

Symptomen

– Pijn in de onderrug, stuitje, schaambeen, liezen, achterzijde bovenbeen
– Last bij transfers zoals; opstaan uit stoel, draaien in bed, bukken, wandelen
– Pijn bij schokken zoals fietsen over een hobbel
– Niet (goed) op een been kunnen staan
– Startpijn, vermoeidheid

Behandeling :

Ik werk veel met de methode van rosttherapy.com .Bij deze vorm van behandelen boek je al heel snel resultaat in een paar behandelingen. Vaak is het de balans tussen activiteit/oefeningen en rust wat heel belangrijk bij de behandeling van bekkenpijn.  Je moet dan ook echt leren omgaan met de klachten.

Omgaan met pijn :

Vaak krijg ik de vraag bij vrouwen met bekkenpijn wat ze wel of niet mogen. Op elke vraag van ‘mag ik…?’ is het antwoord ‘ja’. Fietsen, zwemmen, op de rug liggen etc. Er is geen verbod. Wel is het verstandig om gevaarlijke situaties uit de weg te gaan, en geen zware belastende activiteiten uit te voeren.
Wel is het verstandig om voor jezelf een afweging te maken of de activiteit die je maakt bijdrage levert. Stel stofzuigen levert alleen maar pijn, vermoeidheid op, dan is dat een ‘verloren bijdrage’. Zo zal je vaker opofferingen en overwegingen moet gaan nemen welke activiteit wel belangrijk is en welke te belastend zijn.

Bekkenpijn na zwangerschap

Hier vallen bekken, been en rugklachten onderhand onder. 

Na de bevalling moet het lichaam weer herstellen. Dat is op het gebied van bekkenklachten, maar ook bekkenbodemklachten. Helaas komt het voor dat klachten niet vanzelf verdwijnen, en is fysiotherapie nodig. Dan help ik je om met de juiste oefeningen en samen de balans te zoeken om wel weer te herstellen. Ik werk ook samen met Bertine Stevens ( bekkenfysiotherapeut http://www.bekkenfysiotherapiebertinestevens.nl/ . Door de nauwe samenwerking kunnen we vrouwen met bekkenklachten en/of bekkenbodemklachten zo optimaal mogelijk helpen. 

 

Chronische bekkenpijn

Bij aanhoudende bekkenklachten, die soms maanden/jaren blijven spreken we over chronische bekkenpijn.  Wanneer dit zo is, is er meer te behandelen dan alleen het bekken. Door de langdurige pijn worden prikkels in het brein anders verwerkt.

Door mijn studie als mindful fysiotherapeut, leer ik je ook om te gaan met de pijn. Zodat pijnprikkels niet meer als ‘gevaar’ worden gezien. Ook leer ik je, je lichaam weer te laten werken zoals het hoort te werken. Weer vertrouwen te krijgen in je lichaam.

 

Fysio Toet / Vrouwen fysio werkt contractvrij en hanteert vaste tarieven. Informeer vooraf bij je verzekeraar naar de vergoeding.

 

Maak direct een afspraak

BESTEL NU IN ONZE WEBSHOP

No images found.