hardlopen na de bevalling

k krijg vaak de vraag van vrouwen : wanneer mag ik weer hardlopen na de bevalling?
Het advies is echt te wachten tot 6 maanden na de bevalling. Je core is na de bevalling echt niet na een paar weken weer volledig hersteld. De trekkracht van je pezen zijn na 2 maand nog minder dan 50% als voor je bevalling. Ga je dan wel hardlopen, dan kan je bekken(bodem) de druk die ontstaat niet aan. ‘ Maar ik heb geen klachten’ ….’maar ik voel me weer heel fit’….”maar mijn bevalling ging echt heel makkelijk’….
Allemaal ‘maren’ die ik hoor om toch eerder te beginnen. Helaas is het zo dat je bekken(bodem) klachten niet gelijk voelt. Belangrijk is dus dat je eerst goed je inner-core unit traint, je bekkenbodem goed kunt aanspannen en ontspannen ( laat je checken bij de bekkenfysiotherapeut) en je ademhaling op de juiste manier gebruikt en goed let op je houding.

Ben je dus bevallen en wil je weer sporten, laat je goed informeren/trainen door iemand die er echt verstand van heeft.